Ideeënbus

Leefstijlbevordering leidt tot wonderlijke genezingen


Juist daarom moeten we meer doen met preventie

Zo’n 80 procent van alle hart- en vaatoperaties in Nederland had voorkomen kunnen worden met een gezonde leefstijl. En ook de alternatieve aanpak van Stichting Voeding Leeft omtrent de behandeling van Diabetes 2 levert baanbrekende resultaten op. Het pleidooi voor een actieve inzet op preventie!

Met grote letters in het nieuws: een alternatieve aanpak van Diabetes 2 met behulp van voeding en leefstijlbevordering vanuit de stichting Voeding Leeft geeft verbazingwekkende resultaten.

Uit Zorgvisie deze week: "Bijna 90 procent van de deelnemers aan Keer Diabetes2 Om is geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af en/of heeft gezonde bloedsuikerwaarden. Bijna 40 procent kan na een jaar nog steeds zonder medicatie. Een aanzienlijk deel van vergevorderde patiënten kan zelfs van insuline af. Dat resultaat heeft geen enkel modern medicijn ooit kunnen laten zien."

In geld uitgedrukt zou dit een besparingsmogelijkheid kunnen geven van 3 tot 10 miljard euro aan structurele ziektekosten per jaar. Cardioloog Janneke Wijtekoek voegde daar op 28 maart in Nieuwsuur aan toe dat 80% van alle hart- en vaatoperaties in Nederland voorkomen had kunnen worden met een gezonde leefstijl. Dus door goed te eten, genoeg te bewegen, niet te roken en een gemiddeld stressniveau te ervaren.

Deze uitkomsten hebben 21 gezaghebbende artsen en andere deskundigen ertoe aangezet om deze week bij het ministerie van VWS en het kabinet aan te dringen op meer geld voor onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Zij constateren dat het meeste medische onderzoek nu gedreven en bekostigd wordt vanuit de farmaceutische industrie en dat leefstijlgekoppelde geneeskunde daarmee veel te veel onderbelicht blijft.

Een zeer terecht pleidooi. En als het gaat om de mogelijke effecten voor gezondheidswinst en financiële besparingen ook hét argument waarom zorgverzekeraars nog veel meer aan leefstijlbevordering zouden moeten doen.

Wel jammer dat de club van 21 niet ook meteen gepleit heeft voor wat meer geld en mogelijkheden voor directe actie gericht op leefstijlverbetering. Als de positieve leefstijleffecten bij Diabetes 2 zo zonneklaar zijn, dan gelden die voor ons allemaal, ook wanneer dat we geen suikerziekte hebben. Met honderd miljoen per jaar voor veel meer directe bevordering van gezond leven, kunnen al wonderen verricht worden.

Dus waar wachten we nog op?

Meer informatie ?


Neem dan nu contact op

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mart Stel. Progammamanager bij ZONH.

Cookies Disclaimer Contact